De Mol gunt NOS toch voetbalrechten

Ramon (rmn)
John de Mol en de NOS zijn met elkaar in onderhandeling over de uitzending van samenvattingen van voetbalwedstrijden. Dat heeft NOS-directeur Dielessen gezegd. Studio Sport zou op vrijdag- en zaterdagavond de samenvattingen van het eredivisievoetbal mogen uitzenden in ruil voor toegang tot het archief met historische beelden. De rechten van de beelden tot 1997 liggen bij de NOS. De Mol wil graag een zo uitgebreid mogelijk voetbalprogramma bieden en daarom ook beschikken over die oude beelden.

Talpa, het investeringsbedrijf van John de Mol sr. dat een nieuwe tv-zender opzet, is wel van plan de uitzending op zondagavond rond zeven uur uit te zenden. Voor dit programma wil De Mol kunnen beschikken over de historische beelden.

John de Mol kan op deze manier ook een belangrijk deel van zijn investeringen terugverdienen. Hij legt jaarlijks waarschijnlijk 25 miljoen euro toe op de voetbaluitzendingen. Een ander voordeel van het doorschuiven van de rechten naar de NOS is dat de nieuwe zender zich op vrijdag- en zaterdagavond op een breder publiek kan richten. Zo wil hij op zaterdagavond vooral familieprogramma's brengen.

Beide partijen hebben ook interesse voor de rechten van de Champions League. In de verwachte biedingstrijd krijgen ze waarschijnlijk concurrentie van RTL en SBS.