Asielzoeker eist geld na overlijden vrouw

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws J. Mousavi, voormalig asielzoeker met inmiddels een verblijfsvergunning, eist geld van vier huisartsen en de stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA). Hij houdt ze verantwoordelijk voor het overlijden van zijn vrouw door gebrekkige medische zorg. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten.

De vrouw van Mousavi stierf in 2002 aan borstkanker, terwijl het paar in het asielzoekerscentrum van Appelscha verbleef. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de medische zorg in het asielzoekerscentrum ver onder de maat was. Mousavi besloot daarop naar het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Groningen te stappen.

Volgens de advocaat van Mousavi eist deze ook een schadeloosstelling van de huisartsen en de MOA. "Meneer Mousavi heeft inmiddels een verblijfsvergunning. Mevrouw Mousavi had dus ook een vergunning gekregen. Ze is opgeleid als lerares. Als ze nog had geleefd, kon ze dus aan het werk", aldus de advocaat. De eis omvat het inkomen van een lerares, de misgelopen pensioengelden en de begrafeniskosten.

De zaak zal waarschijnlijk voor de rechtbank van Leeuwarden voorkomen. Een datum is nog niet bekend.