Dalende immigratie: afname bevolkingsgroei

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws De bevolkingsgroei in Nederland was in 2004 veel lager dan in 2003. Vorig jaar groeide de bevolking nog met 34 duizend mensen, terwijl dat aantal in 2003 nog twee keer zo groot was. Hiermee was de bevolkingsgroei het laagste sinds 1920. De belangrijkste oorzaak van de daling was het lage aantal immigranten en het hoge aantal emigranten.

De natuurlijke bevolkingsgroei, oftewel het verschil tussen het aantal geboortes en het aantal sterfgevallen, nam de afgelopen jaren geleidelijk af. Dit was echter niet de belangrijkste oorzaak van de groeidaling; in 2004 kende Nederland voor het eerst in twintig jaar meer emigranten dan immigranten. Er emigreerden 23 duizend mensen meer dan dat er immigreerden.

Er vertrokken in 2004 ruim 112 duizend mensen uit Nederland, wat 7 procent meer is dan het jaar daarvoor. Een dergelijk hoog vertrekcijfer is nooit eerder voorgekomen. De immigratie daalde met maarliefst 14 procent tot 90 duizend, en behaalde daarmee het laagste niveau sinds 1986.

Vooral het aantal Turkse en Marokkaanse immigranten nam sterk af, terwijl de immigratie uit Polen juist sterk toenam sinds dat land bij de EU zit. De algemene daling kan volgens het CBS veroorzaakt zijn door de slechtere economische situatie en door de aangescherpte immigratiewetgeving.