Drank even slecht als roken

Rob (R@b)
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek valt te concluderen dat alcohol net zo schadelijk voor de gezondheid is als roken. Wereldwijd sterven er net zoveel mensen door alcohol als door roken. Volgens wetenschappers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet, is alcohol veel schadelijker dan tot nu toe werd gedacht.

Alcohol speelt vooral een rol bij mond-, lever en borstkanker, hart- en vaatziekten en levercirrose. Zo is voor vrouwen het drinken van slechts één alcoholische versnapering per dag al goed voor een 9% hogere kans op het krijgen van borstkanker. Het drinken van drie tot zes glazen per dag verhoogt dit risico met 41%.


'Risico'

De onderzoekers zien in prijsverhoging van alcohol een middel om de ziektelast door drankgebruik te verminderen. De wetenschappers verwachten dat een prijsstijging van 10% al leidt tot een daling van het aantal doden door levercirrose van meer dan 7%.

Voorlichtingscampagnes over de risico's van alcohol hebben volgens de onderzoekers nergens ter wereld veel effect. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is het daar mee eens, maar zo stelt ze: ''Voorlichting is van belang om mensen bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Het is geen effectieve methode om overmatig gebruik terug te dringen''