'Liefst blanke christelijke werknemer'

Rob (R@b)
useroid had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens Frank van Tubergen, die vrijdag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar de achterstanden van allochtonen in 18 westerse landen, hebben ondernemers een voorkeur voor blanke, christelijke werknemers. Dat is volgens hem dan ook één van de oorzaken dat de werkloosheid onder allochtonen veel hoger is dan onder autochtonen.

In Nederland ligt het werkloosheidscijfer bij allochtonen vijfmaal hoger dan bij autochtonen. Opleidingsniveau is de meeste bepalende factor voor succes op de arbeidsmarkt, maar het lage opleidingsniveau van immigranten verklaart niet alle verschillen, zegt Van Tubergen. Ook discriminatie op de arbeidsmarkt speelt hen parten, zo stelt hij.

Uit zijn vergelijking van 18 westerse landen blijkt dat allochtonen in Nederland zich nauwelijks roeren op de arbeidsmarkt: ''Allochtonen nemen vaak niet eens meer de moeite sollicitatiebrieven te schrijven.''

Vorige week stelde VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie dat zij geen harde bewijzen kende van de discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar die discriminatie is al vele malen aangetoond, zegt Van Tubergen.