Bekeerd christen wacht doodstraf in Iran

Bart (veekeend)
De organisatie Open Doors heeft een schrijfactie opgezet voor Hamid Pourmand, een Iraanse bekeerde christen. Volgens Open Doors is de kans aanwezig dat hij momenteel gemarteld wordt, in mogelijke afwachting van de doodstraf. Pourmand werd op negen september 2004 samen met meer dan tachtig andere kerkleiders gearresteerd toen hij een conferentie bezocht.

Sindsdien is hij als enige nog niet vrijgelaten door de Iraanse autoriteiten. Voor zover bekend zijn er geen aanklachten tegen hem ingediend. Omdat hij zich van de islam heeft bekeerd tot het christendom, wordt Pourmand door Iraanse moslims gezien als afvallige. Het Iraanse recht schrijft voor dat iemand hier de doodstraf voor kan krijgen.

Kort na de arrestatie van Pourmand en andere christenen bleek dat de Iraanse overheid hen al langdurig in de gaten hield. De politie verbood de vrijgelaten christenen nog langer kerkdiensten te bezoeken. Enkel Pourmand zit nog vast.

Pourmand heeft de functie van een kolonel in het Iraanse leger. 25 jaar geleden bekeerde hij zich tot het christendom. Hoewel de Iraanse wet het verbiedt om niet-moslims officier te zijn, bleef hij dit. Momenteel zit Pourmand vast in een militaire gevangenis.