Proces tunnelbrand Mont Blanc van start

Paul (MOSA)
In de Franse stad Bonneville gaat vandaag het proces van start naar aanleiding van de brand in de Mont Blanc-tunnel op 24 maart 1999. In de vuurzee kwamen 39 mensen om het leven, onder wie één Nederlander. Zestien personen en bedrijven moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens dood door schuld.

Volgens de Franse media is het een proces van ongekende omvang. Meer dan tweehonderd mensen uit negen verschillende landen hebben zich burgerlijke partij gesteld in het proces. De komende maanden zullen ruim 160 getuigen en een twintigtal experts aan het woord komen. Het Paleis van Justitie van Bonneville is door de enorme belangstelling te klein. In plaats daarvan vinden de zittingen plaats in een nabij gelegen feestzaal. De zitting wordt simultaan vertaald in het Engels, Duits en Italiaans.

Na de brand is de tunnel die Frankrijk met Italië verbindt jarenlang gesloten geweest. Door de vele schade moest hij grotendeels opnieuw opgebouwd worden. Bovendien zijn de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk verbeterd. In januari 2002 is de tunnel uiteindelijk heropend.

Subheader
De tunnel tijdens de brand in 1999
Foto: © AFP/TV5 - Philippe Desmazes