'Radio uit, downloaden in bij kids'

Rob (R@b)
Uit een onderzoek van jongerenwebsite Kaboem onder 2.500 jongeren blijkt dat kids tussen de 9 en 15 jaar liever downloaden dan dat ze naar de radio luisteren. Wanneer ze op internet zitten zijn ze meer dan 50% van de tijd bezig met het downloaden van hun favoriete muziek.

Van de ondervraagde jongeren zegt maar 5% dagelijks naar de radio te luisteren. Het binnenhalen van muziek via internet is vooral populair omdat de kinderen dan zelf kunnen bepalen naar welke muziek ze luisteren. Het zijn vooral de programma's Kazaa, LimeWire en eDonkey die gebruikt worden voor 'het downen' van de muziek.

Zo'n 66% van de ondervraagde kids zit dagelijks op internet. Ruim 80% gebruikt minimaal één keer per week het chatprogramma MSN. Het is volgens Kaboem opvallend dat MSN voornamelijk wordt gebruikt om te kletsen en te flirten. ''De vorige generatie flirtte op het schoolplein en in de disco, maar deze jongeren maken contact via internet. Ze geven aan dat ze het gemakkelijk en veilig vinden. Ze gebruiken ook vaak een webcam. Meisjes geven aan dat ze zich dan eerst optutten. En als ze ergens een puistje zien, zetten ze de cam op zwart-wit'', aldus Niki Smit van Kaboem.

Buiten het internet zegt 28% graag televisie te kijken. De krant wordt nauwelijks gelezen, maar gratis kranten weer wel. Gevraagd naar nieuwssites op internet, was De Telegraaf de enige krant die genoemd kon worden. Verder speelt 65% dagelijks spelletjes op de computer en bijna 50% gebruikt e-mail. Een eigen homepage in elkaar zetten is razend populair bij de tieners: 66% heeft er een.