Rechercheonderzoek gelekt op internet

Rob (R@b)
netniks, fyful, JoRuZ en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Weblog GeenStijl heeft een lopend onderzoek van de Koninklijke Marechaussee naar mensensmokkel bestaand uit een dossier van 75 pagina's in handen gekregen. Het stuk staat vol met afgeluisterde gesprekken, observaties en sms-berichten. Ook wemelen de pagina’s van adressen, telefoonnummers, namen van verdachten en nummers van informanten.

Justitie heeft inmiddels bevestigd dat het hier om authentieke stukken gaat vallende onder het parket in Maastricht. Het spreekt van een "enorme blunder". De rijksrecherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Volgens GeenStijl zijn de stukken op internet beland doordat een rechercheur, die thuis op zijn computer werkte aan een landelijke mensensmokkelzaak, het muziekprogramma, Kazaa had geïnstalleerd. Daarbij had de rechercheur kennelijk de mappen waarin de geheime info stond per ongeluk toegankelijk gemaakt voor derden.

GeenStijl heeft nadat het de stukken in handen kreeg de Koninklijke Marechaussee en de Telegraaf ingelicht. Zowel GeenStijl als de Telegraaf citeren niet uit het materiaal, omdat ten eerste justitie heeft aangekondigd iedereen die uit het document citeert zal worden vervolgd, en ten tweede omdat men het onderzoek naar de mensensmokkelaars niet wil frustreren.

Volgens persofficier Smits betreft het gegevens van een onderzoek waarvan nog niet is besloten of er vervolging wordt ingesteld. ''Het politiewerk was inmiddels voltooid. We willen benadrukken dat iedereen die deze documenten openbaar maakt, zich schuldig maakt aan een strafbaar feit.'' Onbekend is of er buiten GeenStijl en de Telegraaf nog derden zijn die inzage hebben gekregen in de stukken. Er valt namelijk niet te controleren wie via Kazaa nog meer over de informatie heeft kunnen beschikken.