'Veel steun voor terreurbeleid kabinet'

Rob (R@b)
Uit een representatief onderzoek, dat Maurice de Hond in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd, blijkt dat de regering kan rekenen op veel steun van de Nederlandse bevolking inzake de nieuwe maatregelen die het heeft voorgesteld om terrorisme tegen te gaan. Een ruime meerderheid is het met die maatregelen eens of wil zelfs nog strengere maatregelen, ook als gewone burgers daardoor beperkingen opgelegd krijgen. Overigens denkt 54% dat het effect van de maatregelen niet al te groot zal zijn.

Het voorstel om mensen waarvan vermoed wordt dat ze terreurdaden aan het voorbereiden zijn een verbod op te leggen om in de buurt van bepaalde gebouwen, buurten of personen te komen, wordt gesteund door 44%. Nog eens 33% vindt dat het nog wel strenger mag en slechts 19% ziet er niets in. Overigens denkt 'maar' 34% dat deze maatregel de kans op terroristische aanslagen vermindert.

Het nemen van strafrechtelijke maatregelen tegen mensen die terroristische misdrijven in het openbaar verheerlijken of goedpraten, zoals de aanslagen van 9-11 in de VS of de moord op Theo van Gogh, kan rekenen op de steun van 48%. Nog eens 16% wil een strengere maatregel en 30% is tegen. Slechts 17% gaat ervan uit dat deze maatregel de kans op terroristische aanslagen vermindert.

Zeker 66% zou er géén bezwaar tegen hebben als van alle inwoners van Nederland biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, DNA-materiaal en een irisscan worden vastgelegd. De kans dat er in ons land in de komende jaren een terroristische aanslag plaatsvindt wordt door 50% vrij groot geacht.