Kabinet wil terreur beter aanpakken

Rob (R@b)
Namens het kabinet hebben de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken gisteren maatregelen bekend gemaakt om terreur beter te kunnen bestrijden. Wanneer van mensen vermoed wordt dat ze terreurdaden aan het voorbereiden zijn, kan binnenkort een straatverbod opgelegd worden om in de buurt van bepaalde gebouwen, buurten of personen te komen. Verdachte figuren, die nog niets strafbaars hebben gedaan, kan ook verplicht worden zich op bepaalde tijdstippen op een politiebureau te melden.

Als voorbeeld noemde Donner iemand die heeft deelgenomen aan een trainingskamp van extremisten in Pakistan. Zoiets is volgens de wet niet verboden, maar kan toch aanleiding vormen om iemand bepaalde verboden op te leggen. Bijvoorbeeld dat hij zich niet in de buurt van Schiphol mag bevinden en zich geregeld moet melden.

Volgens Donner zijn preventieve maatregelen hard nodig omdat harder straffen terroristen niet afschrikt. Het beleid moet liggen op het voorkomen van aanslagen. De veiligheidsdiensten zullen er veel manschappen en geld bijkrijgen de komende tijd.

Verder overweegt het kabinet om lofuitingen van terrorisme strafbaar te stellen. Het toejuichen van de aanslagen van 11/9 in New York of de moord op Theo van Gogh zou dan vervolgd kunnen worden. Ook komt er de invoering van een systeem van kleurcodes die horen bij een terroristische dreiging. Het zogeheten alerteringssysteem telt drie kleurcodes: geel (lichte dreiging), oranje (matige dreiging) en rood (hoge dreiging).

Kritiek
In de Tweede Kamer werd verdeeld gereageerd op de voorstellen van het kabinet. Kritiek kwam er onder meer van GroenLinks, die de inperkingen van de vrijheid van meningsuiting ontoelaatbaar vindt. D66 plaatst kritische kanttekeningen bij het geheel. D66-leider Boris Dittrich zei dat de vrijheden van de hele bevolking niet in de knel mogen komen. ''Mensen die nog niet verdacht zijn van een misdrijf, kunnen straks een verbod opgelegd krijgen. Dat gaat me te ver''. PvdA-Kamerlid Van Heemst noemde de bedoelingen goed, maar volgens hem blijft het kabinet nog te veel steken in vaagheden

Het CDA prees de ''indrukwekkende reeks maatregelen.'' De VVD noemde de voorstellen ''bemoedigend en een stap op de goede weg.''