Duitsland: honderden moslims op exportlijst

Tom (Snarf)
Duitse ambtenaren zijn bezig met het maken van lijsten waarop honderden Islamitische strijders staan, die dankzij een nieuwe wet het land uitgezet zullen worden. De actie, die letterlijk vertaald "vegen" is gedoopt, moet uiteindelijk voorzien in het uitzetten van honderden buitenlanders.

De actie is gebaseerd op een passage van de nieuwe immigratiewet die sinds 1 januari van kracht is. In de wet staat dat buitenlanders op grond van een op feiten gebaseerde prognose, waaruit zou blijken dat er een gevaar zou zijn, uitgezet kunnen worden. De betreffende passage is door de Duitse minister Otto Schily van Binnenlandse Zaken ingevoerd, ondanks tegenstand van "de Groenen".

Volgens de Beierse minister Günther Beckstein geeft deze wet "nieuwe mogelijkheden die consequent moeten worden gebruikt". Voor de betrokkenen geldt dan niet meer de "normale" rechtsgang die geldt voor een uitzetting, maar wordt men voor een speciale federale rechtbank gedaagd, zonder de mogelijkheid van hoger beroep. Deze rechtbank zou mogelijk tot 2.000 zaken per jaar gaan behandelen. De minister van Binnenlandse Zaken stelde dat dat het deelnemen aan trainingskampen van Al Qaeda een duidelijke reden is om een buitenlander uit te zetten. Ook het verspreiden van videobeelden die oproepen tot een "heilige oorlog" kan met dezelfde maatregelen bestraft worden.

Duitse afkeer tegen liberale wetten
Sinds bekend werd dat de Arabieren die in 2001 de aanvallen op de VS leidden in Duitsland uitkeringen ontvingen, zijn Duitsers gaan twijfelen aan de liberale wetten waarvan militanten kunnen profiteren. De nieuwe wet is een voorbeeld van de reeks maatregelen die Duitsland wil nemen tegen het terrorisme.

Met dank aan DrWolffenstein en pberends voor het submitten.