'Donners visie op fundamentalisme niet wijs'

Rob (R@b)
IcoonDe Franse ambassadeur in Nederland veegt de vloer aan met de visie van Justitie-minister Piet Hein Donner op het fundamentalisme. Vorige maand liet Donner in het NRC Handelsblad weten dat ''fundamentalisme eigen is aan ieder mens''. Volgens Donner is de democratie een instrument om ''fundamentalisten met elkaar samen te laten leven'' en door een verscheidenheid aan fundamentalistische opvattingen zouden volgens hem ''nieuwe ideeën in de samenleving ontstaan''.

Ambassadeur Anne Gazeau-Secret noemt de uitspraak van Donner ''in strijd met het gezond verstand''. Volgens Gazeau-Secret is fundamentalisme een 'afwijking' die uitmondt in intolerantie en geweld. Een democratie hoort zich volgens haar te verweren tegen elke vorm van fundamentalisme omdat het de rechten van individuele burgers bedreigt. Nederland moet veel weerbaarder worden tegenover het gevaar van het islamitisch radicalisme, betoogt zij. ''Het is zorgwekkend dat de AIVD in zijn laatste rapport concludeert dat het weerstandsvermogen in de Nederlandse samenleving tegen dreigingen vanuit de radicale islam laag is''.

Voor minister Verdonk van Integratie heeft Gazeau-Secret wel een goed woord over. Ze prijst de 'vastberaden en moedige strijd' die ze voert voor de integratie van minderheden.

In Nederland wordt in tegenstelling tot Frankrijk radicale imams weinig in de weg gelegd. In 2004 'bonjourden' Frankrijk 14 imams het land uit, bijvoorbeeld omdat zij adviseerden 'ongehoorzame vrouwen' te slaan. De Nederlandse regering werkt overigens inmiddels wel aan een voorstel dat het uitwijzen van veroordeelde radicale predikers mogelijk moet maken.


Fundamentalisme hoort erbij volgens Donner