Herdenking bevrijding Auschwitz van start

Roel (Roel_Jewel)
Icoon Algemeen nieuwsIn de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam worden sinds gisteravond de namen voorgelezen van alle joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse concentratiekampen omkwamen. Het voorlezen van de in totaal 102 duizend namen neemt 112 uur in beslag en zal duren tot donderdagmorgen 11.00 uur.

Het leesproject is samenwerking van het Nederlands Auschwitz Comité en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en heeft tot doel de 60-jarige bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te herdenken. Het voorlezen van de namen is gestart in de Hollandsche Schouwburg en is daarna voortgezet in het Verzetsmuseum. Vanaf dinsdag worden de namen in het voormalige kamp Westerbork voorgelezen.

In totaal zullen zevenhonderd mensen de namen voorlezen. Onder hen zijn vele overlevenden van de kampen en hun nabestaanden, politici, scholieren, personeel van de Israëlische ambassade en vertegenwoordigers van overheden.

Herdenking in Auschwitz
Aanstaande donderdag zal in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau de bevrijding van het kamp - zestig jaar geleden - worden herdacht. Hierbij zullen de Poolse president Kwaśniewski en hoogwaardigheidsbekleders van veertig landen, onder wie koningin Beatrix en minister-president Balkenende, aanwezig zijn.


Ingang van Auschwitz II (Birkenau)


Auschwitz bestond uit verschillende subkampen: het concentratiekamp Auschwitz I, het vernietigingskamp Auschwitz II, dat in Birkenau was gevestigd, en Auschwitz III, een verzameling van vele subkampen. Tussen 1942 en 1945 kwamen naar schatting 1,1 tot anderhalf miljoen mensen in dit gecombineerde kamp om. Velen van hen werden direct na aankomst vergast. Anderen stierven als gevolg van executies, honger, ziektes, medische experimenten of zeer zware werkzaamheden die in het kamp moesten worden verricht.


Overlevenden in Auschwitz bij de bevrijding


Heropening Nederlands paviljoen Auschwitz
Op 26 april wordt het Nederlandse paviljoen in Auschwitz heropend, dat door Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zal worden bijgewoond. De ruimte wordt opnieuw ingedeeld omdat deze fysiek en inhoudelijk niet meer van deze tijd is. Bezoekers krijgen onder andere een impressie van het joodse Nederland van vóór de oorlog en de vervolging van de joden en hun deportatie naar Auschwitz en andere kampen.

--
- Officiële website Auschwitz-Birkenau;
- Tijdschema herdenking in kamp Auschwitz op 27 januari 2005;
- Website stad Oświęcim (Auschwitz);
- Overzicht belangrijke data rondom bevrijding van kamp Auschwitz-Birkenau;
- BBC: Genocide Under The Nazis;
- BBC: Auschwitz death camp liberated.