PKK-kopstuk mag niet aan Turkije uitgeleverd worden

Rob (R@b)
PKK-kopstuk Nuriye Kesbir mag niet aan Turkije worden uitgeleverd, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vanmiddag beslist. De Turken willen Kesbir berechten voor terroristische acties in de periode 1993-1995 in Turkije, waarbij vele doden en gewonden vielen. Zelf heeft ze altijd ontkend dat ze daar iets mee te maken heeft.

Eerder besloot de Haagse rechtbank al dat Kesbir niet uitgeleverd mocht worden. Minister Donner van Justitie ging daartegen in beroep.

De reden dat Kesbir niet aan de Turkse autoriteiten mag worden overhandigd is dat volgens de rechtbank het gevaar bestaat dat Kesbir in Turkije gemarteld zal worden. Kesbirs advocaat Victor Koppe stelde eerder dat in Turkije nog steeds op grote schaal gemarteld wordt. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat in de eerste zes maanden van 2004 692 meldingen zijn gedaan van folteringen in Turkije.

Koppe verwacht dat Kesbir volgende week vrijkomt. Officieel is ze dan illegaal in Nederland, omdat haar asielverzoek eerder al tot aan de Hoge Raad aan toe is afgewezen.