Schiphol spil in mensensmokkel

Peter (The_Duce)
In de afgelopen vijf jaar heeft de marechaussee op Schiphol 675 medewerkers van de luchthaven aangehouden wegens mensensmokkel. Een woordvoerder van de luchthaven zegt niet te weten hoeveel illegalen ze in Nederland hebben geholpen maar het gaat volgens hem vermoedelijk om enige duizenden.

De personeelsleden die zich bezighielden met de mensensmokkel konden met hun Schipholpas van het onbeschermde naar het beschermde gebied komen. Op deze manier lukte het hen illegalen via onder meer personeelsingangen binnen te smokkelen. De betrokken medewerkers waren werkzaam bij verscheidene op de luchthaven gevestigde ondernemingen. Er moet worden gedacht aan schoonmaakbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en belastingvrije winkels. Van de 60.000 werknemers op Schiphol zijn er ongeveer 30.000 in het bezit van een Schipholpas. Op de luchthaven zitten circa zeshonderd bedrijven.

Achter de mensensmokkel zitten vrijwel altijd internationale criminele organisaties maar dat is moeilijk te bewijzen. Deze organisaties betalen de geronselde medewerker per binnengesmokkelde illegaal gemiddeld tussen de 3000 en 5000 euro. De opgepakte werknemers lopen kans op een straf van tussen de vier en acht jaar wegens mensensmokkel. Volgens de zegsman zijn vrijwel alle Schipholwerknemers veroordeeld.