ANWB vindt bromfietskenteken te duur

Robert (RRRobert)
FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

Het nieuw in te voeren kenteken voor brommers en snorfietsen wordt te duur, meent de ANWB. De 350.000 brom- en snorfietsen in Nederland dienen vanaf 1 september aanstaande te worden voorzien van een eigen kentekenplaat. Dit gaat zo'n 50 tot 60 euro per bromfiets kosten, en volgens de ANWB is dat te veel. De ANWB suggereert een 'adviesprijs' van 25 euro. Om dat te bekostigen vraagt de organisatie een extra investering van de overheid van 13,5 miljoen euro.

Het besluit tot invoering van het bromfietskenteken viel vorig jaar, nadat dit jaren lang was uitgesteld. Door de invoering van dit kentekenregister hoopt de overheid dat brommers en hun eigenaren gemakkelijker op te sporen zijn dan met het huidige verzekeringsplaatje. De veelal jonge snelheidsduivels en overlastveroorzakers kunnen zo eenvoudiger in de kraag worden gevat, waarmee men hoopt dat er per jaar zo tien doden en driehonderd gewonden minder zullen vallen in het verkeer. Ook verwacht men de diefstal van bromfietsen door deze registratie veel beter aan te kunnen pakken.

De regeling is zo opgezet dat alle nieuwe brommers die vanaf 1 september worden verkocht, automatisch een kenteken mee krijgen. Voor de bestaande bromfietsen kan vanaf die datum ook het kenteken worden aangevraagd en de eigenaar heeft daarvoor tot en met 31 oktober 2006 de tijd om z'n brommer van een nieuwe plaat te voorzien. Deze verplichting gaat gelden voor alle brommers, snorfietsen, bromscooters, brommobielen en 'Spartamet'-fietsen met een hulpmotor tot 50 cc.