Minister: 'Gooien van tegel is moord'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Binnenlands nieuwsVolgens verkeersminister Karla Peijs (CDA) staat het gooien van een tegel vanaf een viaduct boven een snelweg gelijk aan moord. De politica refereert hierbij aan de dood van de 30-jarige Louise Donk uit Uden, die zondagnacht op de A4 bij Rijswijk verongelukte nadat ze een stoeptegel door de voorruit kreeg. Onbekenden hadden het voorwerp vanaf een viaduct naar de auto gegooid.

"Dit is geen grapje of geintje meer. Dit is gewoon moord en zo wil ik het ook behandelen", becommentarieerde de bewindsvrouw de gebeurtenis. Peijs wil een aantal viaducten in Nederland extra gaan beveiligen. De transportorganisatie EVO had hier maandag al op aangedrongen.

Peijs heeft aannemers opgeroepen gereedschap en puin op te ruimen op het moment dat men klaar is met wegwerkzaamheden. De minister overweegt boetes uit te gaan delen als aannemers hier geen gehoor aan geven. Daarnaast moet Rijkswaterstaat gaan inventariseren voor welke viaducten een verhoogd risico geldt. Met name viaducten in de buurt van discotheken en andere ontmoetingsplaatsen voor jongeren worden als riskant aangemerkt. Deze viaducten komen in aanmerking voor extra beveiligingsmaatregelen, zoals netten en hekken.