Marathonschaatsers krijgen 'rode kaart'

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Sport nieuwsWildwesttaferelen in een schaatsmarathon zorgden gisteren voor een primeur; twee schaatsers kregen van arbiter Henk Keyzer de rode kaart en zullen voor één wedstrijd worden geschorst. De wedstrijd in Haarlem werd uiteindelijk gewonnen door de Fransman Cédric Michaud, maar meer spraakmakend was de diskwalificatie van klassementsleider Miel Rozendaal en runner-up Roel van Hest.

Halverwege de koers raakte Rozendaal met een achteruittrappende beweging zijn rivaal vol op de knie. Van Hest liet zich niet onbetuigd, en sloeg Rozendaal vervolgens op de heup. Het duw- en trekwerk tussen de twee was daarna niet over. Voormalig elfstedenwinnaar Henk Angenent was ooggetuige. "Ik reed achter de twee kemphanen en ik heb het tweetal na de eerste aanvaring gewaarschuwd dat ze moesten stoppen met het duw- en trekwerk. Maar ze waren niet te temmen. Het is niet meer dan terecht dat ze de rode kaart kregen", aldus Angenent.

Van Hest reageerde na afloop onthutst. "Het was maar goed dat ik een kniebeschermer droeg, anders had mijn onderbeen misschien geamputeerd moeten worden. Natuurlijk ben ik ook in de fout gegaan. Ik had mijn handen thuis moeten houden." Rozendaal bood na afloop zijn excuses aan. "Ik had me moeten inhouden. Maar Van Hest zit me al weken letterlijk en figuurlijk op de hielen. Vandaag was dat weer het geval en in een reflex trapte ik toen achteruit. Ik was zo vreselijk kwaad."

-
Meer sportnieuws lees je op sport.fok.nl!