NS: 'Zonder vervoersbewijs meteen boete'

SunChaser
lucprevoo stuurde ons via de nieuws-submit dit door hem herschreven bericht:

De Nederlandse Spoorwegen nemen drastische maatregelen tegen het zwartrijden. Maar ook de gewone reiziger kan de dupe worden. Wie binnenkort zonder kaartje in de trein zit, moet er alsnog een kopen en meteen 35 euro boete betalen. Tevens moet dit direct worden betaald, uitstel van betaling is niet meer mogelijk.

Volgens de NS was het oude boetebeleid niet effectief, teveel mensen namen het risico om toch zwart te rijden. De boete was slechts de administratiekosten. Gevolg van deze maatregel is dat je bij een gesloten loket én een kapotte automaat tóch een boete moet betalen. Reizigers die met geldige reden zonder kaartje in de trein zitten, kunnen wel achteraf een deel van hun geld terugvragen.

Reizigersorganisatie Rover is boos: "In de bus kan je ook een duurder kaartje kopen. Dat is nu in de trein ook nog mogelijk, dus het beleid van de NS is al in lijn met de rest van het openbaar vervoer", zo verklaart een woordvoerder. Rover is van mening dat de conducteur vaker langskomen en dat de identiteit van zwartrijders beter gecontroleerd moet worden. "Zo voorkomen de NS dat er achteraf niet wordt betaald", aldus Rover.