Honderden putdeksels gejat in Lens

Jorrit (Flem)
In en rond het Noord-Franse Lens zijn de afgelopen tijd meer dan driehonderd stalen putdeksels spoorloos verdwenen. De inwoners van de stad worden er gek van, en vragen zich af wat de dieven bezielt om in het holst van de nacht op zoek te gaan naar putdeksels. "Gek genoeg is het meenemen van een putdeksel al sinds jaar en dag een gegeven in deze streek, maar nu loopt het echt de spuigaten uit", aldus Eric Debraibant, hoofd van de technische dienst in Grennay, één van de getroffen gemeenten.

Hij denkt dat het de dieven vooral om geld te doen is, aangezien staal op het moment erg duur is. De deksels kunnen, afhankelijk van de grootte, zo'n tien tot vijftig euro opleveren. Het gekke is echter dat geen enkele handelaar in oud ijzer in de buurt van Lens de afgelopen tijd door putdekselverkopers bezocht zegt te zijn.

De burgemeesters in de getroffen gemeenten maken zich vooralsnog het meest zorgen over de open gaten in de wegen. Volgens de Franse wet zijn zij namelijk aansprakelijk, mocht iemand iets oplopen door in een gat te tuimelen. Nalatigheid of diefstal maakt hierbij geen enkel verschil.