Brein wil toch veroordeling Zoekmp3.nl

Rob (R@b)
justhg had ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht te melden:

In mei 2004 oordeelde de Haarlemse rechtbank dat de website Zoekmp3.nl geen inbreuk maakte op de auteursrechten door te verwijzen naar (il)legale mp3tjes op het web. Stichting Brein had de rechtbank verzocht de werkwijze van de site als illegaal te bestempelen.

Nu heeft Stichting Brein toch hoger beroep tegen de uitspraak aangetekend omdat de stichting van mening is dat Zoekmp3 willens en wetens naar illegale bestanden linkte.

De zoekmachine moest wel na de uitspraak alle aangemelde illegale links verwijderen van de site. Volgens Brein linkte de muziekzoekmachine eerst uitsluitend naar illegale mp3's. Na de sommatie van Brein zou Zoekmp3 ''voor de vorm'' links naar legale bestanden hebben toegevoegd, suggereert Brein.

Zoekmp3 beroept zich op het feit dat alle links automatisch door hun zoeksysteem gevonden worden en in hun database geplaatst worden. Stichting Brein beschuldigt de zoekmachine ervan dat zij zich 'van de domme hield'. ''Het is immers niet erg geloofwaardig dat een zoekmachine na een sommatie opeens een flink aantal links naar legale bestanden vindt'', aldus Brein in een persbericht.

Brein behaalde overigens met de rechtszaak indertijd toch een kleine overwinning; Na de uitspraak was Zoekmp3.nl verplicht links te verwijderen die als illegaal door Brein werden betiteld. Doordat de meeste bezoekers alleen interesse hadden voor links naar illegale bestanden van populaire muziek, bleven de bezoekers weg en was de site snel uit de lucht.