'Meeste drugsoverlast in Zuid-Limburg'

Robert (RRRobert)
De Nederlandse regio met de meeste drugsoverlast bevindt zich niet in de stedelijke regio's van Amsterdam of Rotterdam, maar in Zuid-Limburg. Dat is de mening van korpschef W. Velings van de politie Limburg-Zuid, uitgesproken in zijn nieuwjaarsrede.

De politie in Zuid-Limburg werd vorig jaar geconfronteerd met 2500 drugsdelicten. Hierdoor gaat "een onevenredig groot deel" van het politiewerk zitten in het bestrijden van drugscriminaliteit, aldus Velings. In totaal werden er 9300 verdachten opgepakt, van wie een kwart afkomstig is uit het buitenland, voor drugsdelicten of delicten die daaraan waren gerelateerd, zoals geweldpleging en vermogensdelicten.

Daarbij moest de politie het afgelopen jaar honderd arbeidsplaatsen inleveren en nu met 1800 mensen de politietaken voor de regio zien uit te voeren. Uit onderzoek bleek ook dat drie van de tien inwoners zich onveilig voelt, meer dan gemiddeld in Nederland, aldus Velings. De grootste bedreiging komt daarbij uit het geweld en (drugs)overlast door jongeren.

Velings: "Voor het liberale drugsbeleid in Nederland betaalt Zuid-Limburg dan ook een héél hoge prijs. Vanuit België en grote delen van Frankrijk en Duitsland, komen producenten, handelaren en gebruikers van soft- en harddrugs in Zuid-Limburg bij elkaar om hier hun duistere handel te drijven. De overlast manifesteert zich vooral in onze grote steden: Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen." (..) "Kijken we bijvoorbeeld naar de zwaardere criminaliteit in Zuid-Limburg, dan hebben we te maken met een aanmerkelijk hogere criminaliteitsdruk dan het landelijk gemiddelde. En de laatste twee jaar heeft het aantal gevallen van moord en doodslag hier recordhoogtes bereikt".