Darts: Uitslagen BDO & PDC (03/01)

Jorrit (Flem)
Op de Lakeside World Professional Darts Championships 2005 van dartbond BDO (British Darts Organisation) heeft een derde Nederlander de tweede ronde bereikt. Dit kon ook moeilijk anders, aangezien Co Stompé en André Brantjes elkaar troffen. In een spannende partij trok laatstgenoemde uiteindelijk aan het langste eind, het werd 3-2. Brantjes gooide in zijn partij een uitgooi van 170, de hoogste mogelijk, en kan nu zeer waarschijnlijk een mooie prijs tegemoetzien.

Ook Raymond van Barneveld, als eerste geplaatst, en Vincent van der Voort (8) kwamen vandaag in actie in Frimley Green. Zij stootten beiden door naar de kwartfinale, door van respectievelijk Mike Veitch en Tony Eccles te winnen. Van der Voort moest één set prijsgeven, Van Barneveld gaf zijn tegenstander geen enkele kans en won met 3-0.

Er werden maandag ook nog enkele andere partijen gespeeld in de eerste ronde. Zo won de Australiër Simon Whitlock van Tony Martin uit Engeland: 3-1, zorgde de Fin Marko Kantele voor een verrassing door de Brit Tony O'Shea, als zesde geplaatst, uit te schakelen (3-1) en won Mervyn King (3) uit Engeland met 3-0 gemakkelijk van Welshman Wayne Marren.

Bij de vrouwen was er ook Nederlands succes; Francis Hoenselaar (2) won haar halve finale door met 2-0 van Jan Robbins uit Wales te winnen en staat nu, net als vorig jaar, in de eindstrijd. Zij treft hierin dinsdag topfavoriete en winnares van vorig jaar Trina Gulliver (1) uit Engeland, die met 2-0 van landgenote Chrissy Manley won.

PDC
Bij de andere dartbond, de PDC (Professional Darts Corporation), werd maandagavond de finale gespeeld van het Worlds Darts Championship, dat plaatsvond in Purfleet. De Brit Phil Taylor versloeg in een redelijke partij zijn landgenoot Mark Dudbridge met zeven sets tegen vier en haalde zo zijn titel terug. Het is de tiende keer dat "The Power" het toernooi weet te winnen. Ook won hij twee keer de Embassy, de oude naam van het toernooi van de BDO.


Phil Taylor met zijn bokaal

-
Van 7 t/m 13 februari zal er dit jaar in Hengelo een toernooi, "Master of Darts", plaatsvinden waarbij vier spelers van beide bonden, de BDO en de PDC, elkaar zullen treffen. Voor de BDO zullen Raymond Van Barneveld, Co Stompé, Andy Fordham en Tony David in actie komen, voor de PDC zijn dit in ieder geval Phil Taylor, Wayne Mardle en de Nederlander Roland Scholten. Als vierde zou hier de PDC-kampioen van dit jaar bij komen, maar aangezien dat Taylor is, is het nog de vraag wie er nog meer voor de PDC zal meedoen. Het meest logische lijkt verliezend finalist van dit jaar Mark Dudbridge.