Toeristen levend aangetroffen op Indonesisch eiland

Gertjan (Kozzmic)
Een tiental toeristen, waaronder tenminste één uit Nederland, zijn levend aangetroffen op het Indonesische eiland Pulau Weh. Dat meldt de Jakarta Post. Pulau Weh ligt voor de kust van Sumatra, op korte afstand van de zwaargetroffen stad Banda Aceh, en is één van de bewoonde plaatsen die het dichtst bij het epicentrum van de zeebeving ligt.

Behalve uit Nederland zouden de aangetroffen toeristen uit Engeland, Canada, Japan en Zwitserland afkomstig zijn. Het eilandje is populair onder surf- en duiktoeristen. De Brit Hal vertelt dat hij op het moment dat de vloedgolf naderde aan het surfen was. "Plotseling zagen we tien meter hoge golven op de kust afdenderen. We renden voor ons leven." Volgens Hal kregen de tien, die allen ongedeerd bleven, eten en drinken van de lokale bevolking. Sinds de ramp had het eiland geen elektriciteit meer. De toeristen hebben zich gemeld bij aanwezige militairen op het eiland. Ze zullen waarschijnlijk op korte termijn naar de stad Medan op Sumatra worden gevlogen.

'Bijbelse proporties'
Eerder deze week kwamen al verhalen naar buiten van vier toeristen die daags na de ramp met een vissersboot van het eiland naar de verwoeste stad Banda Aceh wisten te komen. Volgens de Japanse Akiko Tada konden de meeste bewoners en toeristen op het eiland op tijd naar hoger gelegen gedeeltes vluchten, omdat ze door het terugtrekkende water beseften dat er een grote golf op komst was.

Het Brits-Franse koppel Al Howard en Sophie Pasquier beschrijven in hun relaas wat ze aantroffen in Banda Aceh. "Alles was weggevaagd. Het was alsof een kernbom was gevallen. Ik heb in mijn leven doden gezien, maar dat was niets vergeleken bij dit. De vernietiging had Bijbelse proporties." De vier wisten desondanks het vliegveld van de stad te bereiken, vanwaar ze naar Medan konden reizen.

Pulau Weh ligt vlak voor de kust van Sumatra


Dit bericht is om 13:10 gewijzigd