Aanhouding na bedreiging werkgever moslima

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Buitenlands nieuwsDe politie van het Belgische Kortrijk heeft vrijdagmiddag een man aangehouden die ervan verdacht wordt de werkgever van een moslimvrouw te hebben bedreigd. Werkgever Remmery, eigenaar van een visgroothandel en delicatessenbedrijf, ontving vorige week de boodschap dat er een prijs van ¤ 250.000 op zijn hoofd zou komen te staan indien hij de werkneemster niet ontsloeg.

Eerder had Remmery al anonieme bedreigingen ontvangen om de 31-jarige Naïma Amzil, een Belgische van Marokkaanse komaf, te verbieden haar hoofddoek te dragen. Amzil gaf daar vrijwillig gehoor aan. Remmery weigerde zijn werkneemster, over wie hij tevreden is, te ontslaan. "Als ik haar nu ontsla, vindt ze nooit meer werk. Dan wil niemand haar aannemen, omdat ze zullen vrezen dat ook zij doodsbedreigingen zullen krijgen", aldus Remmery.

De aangehouden man zou net als het bedrijf uit het West-Vlaamse Ledegem komen. Volgens de televisiezender VRT betreft het een afgewezen sollicitant. In de bedreigingen werd een extreemrechtse achtergrond gesuggereerd. Zo werden de brieven ondertekend met de oproep Nieuw Vrij Vlaanderen, en werd de werkgever beschuldigd van 'heulen met de islam'. De man wordt vooralsnog gehoord als getuige. Bij zijn aanhouding verzette hij zich dusdanig dat twee agenten lichtgewond raakten.