'Geef kinderen injectie tegen roken'

Rob (R@b)
Antirookorganisatie STIVORO (Stichting Volksgezondheid en Roken) wil dat kinderen in de toekomst een injectie krijgen tegen roken. Het vaccin komt in 2007 op de markt en voorkomt dat nicotine in de hersenen wordt opgenomen. Daardoor krijgen rokers geen kick meer van tabak, waardoor roken verslavend noch lekker is.

STIVORO is al met het het ministerie van Volksgezondheid in overleg om jeugdigen in de toekomst in te enten. Volgens STIVORO-directrice Trudy Prins is een jaar of negen een goede leeftijd om kinderen te injecteren met het vaccin. Prins: ''Het middel moet in het rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen. De meeste rokers beginnen tussen hun tiende en zestiende. Door de verslavende werking van roken zijn mensen daar lastig van af te helpen. Gaat een ingeënte tiener roken, dan kan hij dankzij het vaccin op latere leeftijd stoppen zonder afkickverschijnselen.''

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt desgevraagd dat er overleg plaatsvindt, omdat STIVORO het plan heeft voorgelegd, maar het departement kan niet zeggen of het vaccin wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

'Fascistisch'
De Stichting Rokersbelangen reageert onthutst op de plannen van Trudy Prins en haar organisatie. ''STIVORO is er om het roken te ontmoedigen, niet om de perfecte mens te creëren. We zullen ons met hand en tand verzetten tegen dit 'fascistische plan''', aldus de stichting Rokersbelangen in een reactie.


Trudy Prins voorstander anti-rook vaccin