'Kamer moet controlebureau krijgen'

Paul (MOSA)
De Tweede Kamer zou een controlebureau moeten krijgen ter bewaking van de voortgang van grote projecten. Dat is één van de aanbevelingen van de Commissie Duivesteijn, die onderzoek heeft gedaan naar de gang van zaken rond grote infrastructurele projecten als de aanleg van de Betuwelijn of de HSL-Zuid.

De commissie concludeert verder dat de Kamer zich in de toekomst kritischer zou moeten opstellen ten opzichte van de regering. Kamerleden zouden bijvoorbeeld sneller en vaker moeten kunnen overlegen met ambtenaren voor verdere uitleg. Ook de communicatie tussen kabinet en Kamer moet beter. Mogelijk dient hiervoor zelfs de Grondwet te worden aangepast.

Zuiderzeelijn
Het is volgens de commissie nog lang niet zeker of de Zuiderzeelijn er moet gaan komen. Met de bouw van de snelle verbinding tussen Schiphol en Groningen zou in 2010 begonnen moeten worden. Duivesteijn c.s. zetten echter vraagtekens bij de noodzaak van deze verbinding. In ieder geval wordt dit project de eerste testcase voor de aanbevelingen van de commissie.