[update] Buskapers Athene geven zich over

Patrick (Vampier)
De Griekse politie heeft op dit moment een bus omsingeld die vanmorgen vroeg door één of meer gewapende mannen in Marathon werd gegijzeld. In de bus zouden meer dan 20 passagiers zitten.

De bus was op weg van Marathon naar de hoofdstad Athene. Het is onbekend waarom
de gijzeling begon en of de kapers met eisen zijn gekomen. Ook is onbekend hoe de politie de bus tot stilstand heeft gedwongen.

Een ooggetuige vertelde op de Griekse tv dat hij zag hoe de buschauffeur zich uit de voeten maakte. Daarop werd volgens hem geschoten. Het is onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Op dit moment wordt de pers op enkele honderden meters afstand gehouden.

Vijf jaar geleden werd Griekenland ook al opgeschrikt door twee bloedige kapingen.

Buskaping Athene


Update 7.12 uur
Er zijn op dit moment 27 personen aanwezig in de bus waarvan 2 waarschijnlijk de gijzelnemers. De eerste eis van de gijzelnemers is een buschauffeur.

Update 11.59 uur
De gijzelnemers hebben inmiddels vijf gijzelaars vrijgelaten, waaronder een man wiens zoon aan verslaggevers had verteld dat hij hartproblemen heeft. Volgens een politiewoordvoerder gaan de onderhandelingen de goede kant op na de vrijlating van de vijf gijzelaars.

Over de identiteit van de gijzelnemers is nog niets bekend. De politie ging er in de eerste instantie van uit dat het om Albanezen ging, maar die kans lijkt nu steeds kleiner te worden. Bovendien wist één van de gijzelaars te melden dat tenminste één van de gijzelnemers een taal die op Russisch lijkt spreekt.

De gijzelnemers eisen een nieuwe buschauffeur om ze naar het vliegveld te brengen, zodat ze het land kunnen verlaten.

Update 16.59 uur
Na het vrijlaten van nog een aantal gijzelaars zijn er nog 12 gegijzelden. Wel is nu duidelijk dat de gijzelnemers behangen zijn met explosieven.

Update 22.46 uur
De kapers hebben de politie in Athene een ultimatum gesteld. Ze eisen één miljoen euro losgeld en een chauffeur die hen naar het vliegveld brengt. Aan deze eisen moet voor morgenochtend 7 uur voldaan zijn, anders dreigen de gijzelnemers de bus op te blazen. Inmiddels zijn er nog zes gegijzelden: vier vrouwen en twee mannen. Er zijn zeventien mensen vrijgelaten en enkele anderen, onder wie de buschauffeur, wisten te ontsnappen.

Update 23:58
De buskaping is voorbij. Ook de zes laatste gijzelaars zijn vrijgelaten. De gijzelnemers hebben zich aan de politie overgegeven, er zijn geen gewonden gevallen. Het motief van de gijzelnemers is vooralsnog onduidelijk.