Geen hoger beroep tegen Jan Veerman

Jorrit (Flem)
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgezien van hoger beroep tegen Jan Veerman, eigenaar van het Volendamse café De Hemel, waar tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 brand uitbrak. Er was beroep aangetekend tegen de straf van twaalf maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur, waar Veerman vorig jaar tot veroordeeld werd.

Door de brand in het populaire café kwamen veertien jongeren om het leven en raakten bijna driehonderd anderen gewond. Veerman werd in juli 2003 door de rechter in Haarlem op alle punten schuldig bevonden aan de brand, maar de straf viel een stuk lager uit dan de eis van 16 maanden onvoorwaardelijke celstraf van het OM. Nu Veerman heeft toegezegd de slachtoffers financieel te helpen besloot het OM hem niet verder te vervolgen.

"Anders dan vorig jaar is het beeld thans dat de slachtoffers er in belangrijke mate de voorkeur aan geven dat de zaak wordt beëindigd, zodat zij niet nogmaals met de hele kwestie in hoger beroep worden geconfronteerd", aldus het OM. De verwachting was tevens dat Veerman door financiële hulp te geven in het hoger beroep waarschijnlijk geen hogere straf zou krijgen.

H. Anker, de advocaat van Veerman, noemde het besluit van het OM "een wijze beslissing." "Hiermee kan het boek gesloten worden", aldus Anker. Veerman zal volgens zijn advocaat begin volgend jaar aan zijn taakstraf beginnen.