Bierfriet: de culinaire droom van België

Whitney (weetnie)
Icoon opmerkelijk nieuws'De ultieme Belgische culinaire droom is vanaf nu te koop: Frietjes die smaken naar een pintje'. Dit liet de Vlaamse krant Het Volk zondag weten. Ironisch genoeg wordt deze Belgische droom verwezenlijkt door een Nederlands bedrijf.

De frietjes met biersmaak zijn afkomstig van het Nederlandse Lamb-Weston-Meijer, een bedrijf dat is gespecialiseerd in diepgevroren aardappelproducten. Om de frietjes de smaak van bier te geven worden ze in de fabriek ondergedompeld in een speciale vloeistof. Als ze daarna worden gebakken ontstaat een dun korstje dat naar bier smaakt.

Bierfrieten zijn knapperiger en blijven langer warm dan gewone patat, aldus de topman van het bedrijf Guy Huybrechts, die overigens uit België afkomstig is. De frietjes kunnen volgens hem het best geserveerd worden in een bierglas. Belgen die de lekkernij thuis willen uitproberen moeten nog heel even wachten. Hij is afgelopen weekend gelanceerd op de aardappelbeurs, maar binnenkort ook te verkrijgen in de supermarkten.

Volgens Huybrechts is het product in Britse pubs en brasseries al een groot succes. Er zit geen druppel alcohol in en "je kan er kilo’s van smullen zonder dronken te worden". Ze zijn wel duurder dan gewone friet, het scheelt zo’n dertig tot vijftig procent.