Campina fuseert met Deense concurrent

Nolius
De Nederlandse zuivelcoöperatie Campina gaat fuseren met de Deens-Zweedse branchegenoot Arla Foods. Onder de naam Campina Arla komt het hoofdkantoor in de Deense hoofdstad Kopenhagen met een kantoor erbij in Zaltbommel. De huidige topman van Campina, de Nederlander T. Sanders, komt aan het hoofd te staan van de op te richten combinatie. Met de fusie ontstaat de de grootste zuivelcoöperatie ter wereld met een jaaromzet van ongeveer 10 miljard euro.

Arla Foods is groter dan Campina. Het bedrijf maakt naast kaas en boter ook 'Danish Blue' (blauwe kaas) en heeft eeen jaaromzet van 6,5 miljard euro. Campina zet jaarlijks 3,7 miljard euro om. Gezamenlijk hebben de ondernemingen 28.000 medewerkers en zijn ze eigendom van in totaal 21.000 melkveehouders. Zij moeten in het voorjaar van 2005 hun oordeel vellen over de plannen van de twee coöperaties.

"De ondernemingen vullen elkaar uitstekend aan, waardoor een perfecte synergie ontstaat", aldus de bedrijven. Arla richt zich met melk, yoghurt en desserts vooral op Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Campina is met dezelfde producten voornamelijk actief in de Benelux, Duitsland, Griekenland en Rusland. Door de spreiding zal het nieuwe bedrijf geen dominante marktpositie krijgen in deze landen, zegt Sanders. Hij verwacht daarom dat de Europese Commissie niet zal dwarsliggen.

Door de fusie kan Campina Arla fors aan kostenbesparen waardoor ze meer kunnen betalen voor melk aan de boeren. In Nederland hebben melkveehouders moeite het hoofd boven water te houden door de lage melkprijs. De kostenvoordelen moeten binnen vier jaar gerealiseerd zijn, onder meer door een sterkere positie in onderhandelingen met supermarkten en toeleveranciers, het bundelen van onderzoek en ontwikkeling en het sluiten van een klein aantal fabrieken.