Laptop op schoot schaadt sperma

Bart (veekeend)
Icoon Wetenschappelijk nieuws Een laptop schoot kan voor met name mannen schadelijk zijn aan het voortplantingsorgaan. In sommige gevallen is deze schade onherstelbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

Met name de warmte, die door de laptops wordt gegenereerd, is van invloed op de zaadproductie. Zo lopen mannen en jongens die meerdere malen op een dag een laptop op schoot nemen een verhoogd risico na een aantal jaren. "Het is moeilijk om te zeggen hoe lang de computer veilig gebruikt kan worden. Wellicht helemaal niet, als de temperatuur echt heel snel stijgt" , aldus professor Sheynkin, die het onderzoek leidde.

Enkel het nemen van de laptop op de schoot verhoogt de temperatuur van het scrotum al met 2,1 graden Celsius. Dit komt onder meer doordat de dijen tegen elkaar worden gehouden. Indien men de laptop aanzet, schiet de temperatuur van het scrotum verder omhoog, met bijna 3 graden Celsius.

In het verleden zijn al diverse ongelukken met laptops op schoot gemeld in medische tijdschriften Een 50-jarige man verbrandde zijn penis toen hij meer dan uur een laptop op zijn schoot had liggen. Dit terwijl hij een broek en ondergoed droeg.