Cel geeïst wegens 'ontheiligen' moskee

Rob (R@b)
Jouke P.De 19-jarige Jouke P. uit Almelo hoorde dinsdag voor de rechtbank negen maanden gevangenisstraf (waarvan drie voorwaardelijk) tegen zich eisen wegens bedreiging en discriminatie. P. 'ontheiligde' dit jaar een moskee in zijn woonplaats en legde op 7 juni een nepbom voor de voordeur van de rechtbank in Almelo.

De moskee aan de Bellavistastraat werd behangen met pamfletten met magische teksten, aanduidingen van dood en verderf, kreten als 'Jihad', '11 september USA', en '11 maart Espana'. De tafel die bestemd is voor het opbaren van overledenen had hij benut om onheilspellende teksten, Parijse boterhamworst en een gevuld condoom neer te leggen.

Voor de rechtbank legde hij een pakje met de tekst 'Atoombom' met daarbij duivelstekens en davidssterren. Hij was er speciaal om drie uur 's nachts voor uit zijn bed gekomen. De politie zette uit voorzorg de ruime omgeving af en het Explosievenopruimings Commando bracht P.'s pakketje veiligheidshalve tot ontploffing.

Voor de rechter betuigde P. zijn spijt. Het was een schreeuw om aandacht geweest van de jongeman, die bij zijn geboorte waarschijnlijk een hersenbeschadiging heeft opgelopen die hem zijn hele leven tot nu toe parten heeft gespeeld. Hij zei dat hij meende een daad te moeten stellen op basis van zijn overtuiging: ''We zijn niet goed bezig met z'n allen.'' Vooral na de terreuraanslagen in Madrid was het blijven malen in zijn hoofd. Hij gaf aan dat hij begreep dat de moskeebezoekers nogal geschrokken zijn geraakt van zijn merkwaardige manier van ''actievoeren''.

P's advocaat wees er op dat zijn cliënt ten tijde van zijn daden zich in een persoonlijke crisis bevond. Zijn vriendin had hem verlaten, zijn moeder was zeer ernstig ziek en hij zat in financiële problemen. Verder wees hij op P's verleden in internaten en het feit dat hij zich immer afgewezen voelt. Uitspraak: 21 december