Deense omroep blijft Submission uitzenden

Bart (veekeend)
Icoon Media nieuwsHoewel een groep Deense moslims een aanklacht tegen de Deense televisieomroep Danmarks Radio (DR) heeft ingediend, zal DR vandaag doorgaan met het gebruiken van fragmenten uit de film Submisson. In een speciaal programma, gewijd aan de gevolgen op de moord op cineast Theo Van Gogh, zullen stukken opnamen de revue passeren.

De groep moslims diende gisteren een aanklacht tegen DR in, omdat ze zich door de film van de vermoorde cineast Theo van Gogh en VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali diep beledigd voelen. Ook zou de film een opruiend karakter hebben. Dat liet de advocaat namens in totaal twintig moslims weten. De DR zond de film in zijn geheel uit. Ook werden in nieuwsuitzending herhaaldelijk fragmenten van de film vertoond.

In een reactie op de aanklacht gaf DR al aan niet thuis te zijn voor de kritiek. De uitzending van Submission is volgens de omroep geen sensatiezucht of een bewuste belediging. De zender toonde de fragmenten "om het debat over gelimiteerde of ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting in perspectief te zetten", aldus een eerdere verklaring.

"De beelden worden vertoond om zo een klimaat te scheppen van confrontatie en om het publiek op te zetten tegen Deense islamieten", aldus Traberg Schmidt. Hij is een van de raadslieden van de groep moslims.