Oprichter Napster komt met nieuw programma

Johan (LWaS)
Shawn Fanning, de oprichter van het omstreden muziekuitwisselingsprogramma Napster, heeft bekend gemaakt bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuw programma. Het gaat ditmaal echter wel om een legaal programma, in samenwerking met platenmaatschappijen. In tegenstelling tot vergelijkbare legale diensten als iTunes en het nieuwe Napster zal het nieuwe programma een bijna onbeperkte voorraad liedjes herbergen, zoals illegale diensten als Kazaa sinds jaren doen.

Fanning zegt dat hij op deze manier wil proberen 'de markt open te breken'. Om dit te bereiken heeft hij een overeenkomst met platenmaatschappij Universal gesloten. De bedoeling is op deze manier de muziekcatalogus van Universal aan te kunnen bieden.

Fanning vergaarde eeuwige roem door in 1999 op 19-jarige leeftijd Napster te ontwikkelen. Met Napster konden internetgebruikers muziek en andere bestanden delen. Na een aantal rechtszaken werd de dienst in 2001 van het net gehaald. Fanning verkocht daarna het concept en Napster gaat nu door het leven als een legale uitwisselingsdienst.