Lichaam prins Bernhard naar Den Haag

Gertjan (Kozzmic)
Icoon Koningshuis nieuwsHet lichaam van de woensdag overleden prins Bernhard wordt vandaag overgebracht van paleis Soestdijk naar paleis Noordeinde in Den Haag. Daar zal de prins worden opgebaard tot aan de bijzetting op 11 december in de Nieuwe Kerk in Delft. De gebeurtenis wordt vanaf 11:40 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.

Bij het paleis hebben zich momenteel reeds enkele honderden mensen verzameld. Net als bij koningin Juliana zal de kist met het stoffelijk overschot aan de achterzijde van het paleis in de lijkwagen gedragen worden. Het personeel van het paleis zal hier een erehaag vormen. De lijkwagen zal vervolgens naar het bordes aan de voorkant van het paleis rijden, waar de familieleden van de prins zullen staan.

Acht jachthoornblazers zullen Bernhard, die ruim 67 jaar op Soestdijk woonde, een laatste eer bewijzen. Bij het verlaten van de paleistuin passeert de rouwstoet een erehaag, gevormd door 200 veteranen. De lijkwagen wordt bestuurd door de vaste chauffeur van de prins, de heer Bolten. Behalve uit de lijkwagen en volgauto's bestaat de rouwstoet uit een groot ere-escorte van de Koninklijke Marechaussee met een commandant en zestien motorrijders.

Veel vlaggen halfstok
In het dorp Soestdijk hangen veel vlaggen halfstok. Dat is eigenlijk tegen het protocol niet op zondag te vlaggen, maar veel inwoners willen hun overleden plaatsgenoot op die manier eren. Het vertrek van de laatste Oranje uit het paleis is het gesprek van de dag in de gemeente Baarn. Nadat het lichaam van de overleden prins het paleisterrein heeft verlaten zal de koninklijke standaard met zwarte wimpel op het dak van het paleis worden gestreken en de Nederlandse vlag halfstok gehesen.