Verongelukt vliegtuig na 25 jaar gevonden

Johan (LWaS)
Saint_One had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Nieuw-Zeelands vliegtuig dat in 1979 neerstortte in het zuidpoolgebied is na een kwart eeuw gevonden. Het toestel werd ontdekt door mensen die op weg waren naar een herdenkingsdienst 25 jaar na het ongeluk.

Om nog steeds onbekende reden was het vliegtuig, een DC-10 van Air New Zealand, tegen de berg Erebus (bijna 4000 meter hoog) gevlogen. Daarbij kwamen alle 257 inzittenden, die een toeristische trip maakten om van het uitzicht te genieten, om het leven. Het toestel werd nu zichtbaar door de warme lente en geringe sneeuwval op Antarctica. Terwijl de nabestaanden op weg waren naar de herdenkingsdienst ontwaarden zij een deel van een motor en enkele stukken oranje bagage.

Tot nu toe is dus nog steeds onduidelijk waarom het toestel destijds tegen de berg vloog. Het eerste onderzoek wees uit dat de piloot een fout had gemaakt, echter zeggen andere bronnen dat het automatisch navigatiesysteem was gewijzigd zonder dat de piloot te vertellen. Daardoor waren de coördinaten niet goed ingesteld.