Crisis Oekra´ne duurt voort

Paul (MOSA)
ę BelgaDe crisis die in Oekra´ne is ontstaan naar aanleiding van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen duurt nog altijd voort. Oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko heeft de Poolse oud-president Lech Walesa naar Kiev gehaald om te bemiddelen. Vlak voor zijn vertrek uit Warschau liet Walesa weten: "Ik hoop dat Oekra´ne de fouten kan vermijden die indertijd in Polen zijn gemaakt, zoals de invoering van het oorlogsrecht." Ook president Koetsjma heeft twee bemiddelaars aangesteld, de presidenten Kwasniewski van Polen en Adamkus van Litouwen.

De Russische president Poetin en de Europese Unie hebben in een gezamenlijke verklaring opgeroepen de crisis vooral vreedzaam op te lossen. Poetin, die vandaag in Nederland was voor een Russisch-Europese top, vindt het belangrijk dat volgens de Oekra´nse grondwet wordt gehandeld. "Alle klachten moeten aan de rechter voorgelegd worden. We hebben moreel niet het recht om een grote Europese staat in de richting van totale wanorde te duwen." Wel heeft Poetin de pro-Russische kandidaat Janoekovitsj opnieuw zijn felicitaties aangeboden nadat de kiescommissie hem gisteren officieel als winnaar uitriep. Afgelopen zondag trok Poetin zijn felicitaties nog in omdat hij ze te voorbarig vond.

De oppositie heeft de bevolking van Oekra´ne intussen opgeroepen tot een massale staking. Vele tienduizenden aanhangers van Joesjtsjenko hebben zich verzameld voor het presidentieel paleis. Vanuit het oosten van het land zijn ook duizenden aanhangers van Janoekovitsj in Kiev gearriveerd. Tussen beide groepen is het tot nu toe enkel tot scheldpartijen gekomen.

ę AFP
Betogers op het plein voor het presidentieel paleis

-
De NOS heeft een overzicht gemaakt van alle gebeurtenissen tot nu toe. Dat vind je hier