Videocassette en -recorder worden historie

Rob (R@b)
TornadoGo had ons via de nieuws-submit te melden:

De videorecorder en -band lijken voor het grote publiek onvermijdelijk dezelfde gang te maken die de platenspeler en het vinyl begin jaren 90 ondergingen. Nu steeds meer mensen kiezen voor een dvd-speler, dvd-recorder of andere digitale oplossingen om beelden op te nemen, heeft de Britse electronicaketen Dixons als eerste besloten de laatste resten van de voorraad videorecorders te verkopen, en geen nieuwe modellen meer bij te bestellen.

Op dit moment worden 40 keer zoveel dvd-spelers verkocht als videocassetterecorders, en ondanks de veel lagere prijzen daalt ook de verkoop van videofilms met dubbele cijfers.

Betamax, VHS, Video 2000
De eerste videorecorder werd zo'n 40 jaar geleden ontwikkeld en werkte op buizen. In de jaren 70 verschenen de eerste huiskamervideorecorders in de winkels. In 1978 ïntroduceerde JVC de eerste VHS-recorder; Deze HR3300 kostte, omgerekend naar moderne bedragen, maar liefst 2.874 euro. Eind jaren 70, begin jaren 80 brak het videotijdperk pas goed los toen Philips met de Video 2000 de concurrentie aanging met Sony (Betamax) en een aantal japanse merken (VHS). De concurrentie werd uiteindelijk gewonnen door het VHS-systeem, alhoewel veel mensen van oordeel waren dat Video-2000 eigenlijk het beste systeem was. Eén van de oorzaken van het mislukken van dat systeem van Philips zou de weigering van het concern zijn geweest om pornovideo's op hun systeem uit te brengen.

In de loop van de jaren 80 fabriceerden alle merken VHS-systemen, en kwamen ook kleinere versies van video op de markt geschikt voor videocamera's (zoals hi8). De laatste kwaliteitsverbetering voor de consumentemarkt betrof het Super VHS-systeem.


Videorecorder medio jaren 80, een 'bovenlader'.

-
Meer over de geschiedenis van de videorecorder op Videoinfo.nl.