EC aan de slag; nieuwe rel dreigt

Paul (MOSA)
De nieuwe Europese Commissie onder leiding van de Portugees José Manuel Durao Barroso gaat vandaag aan de slag. Afgelopen donderdag stemde het Europees Parlement in met hun benoeming. De Commissie zal zich de komende vijf jaar vooral richten op economische hervormingen. "Het is belangrijk dat Europa een katalysator wordt om zo een duidelijke slag te kunnen slaan voor wat betreft onze competitiviteit en de hoeveel banen die we creëren", zo zei Barroso donderdag in het parlement.

De totstandkoming van de Commissie is niet zonder slag of stoot gegaan. De groep die in eerste instantie werd voorgedragen, kon niet rekenen op de steun van een meerderheid van de parlementariërs. Na een aantal wijzigingen verkreeg Barroso uiteindelijk alsnog een ruime meerderheid. Toch is het parlement nog niet overtuigd van de kwaliteiten van alle commissarissen.

© Europese CommissieKroes
Een groot deel van de EP-leden liet eerder weten nog altijd grote bezwaren te hebben tegen de Nederlandse commissaris van Mededinging, Neelie Kroes. Volgens de afgevaardigden zou zij gezien haar verleden te nauwe banden hebben met het bedrijfsleven, om een objectieve afweging te kunnen maken in voorkomende gevallen. Barroso heeft echter met Kroes een regeling getroffen om enige belangenverstrengeling te voorkomen. De praktijk zal moeten uitwijzen of deze regeling afdoende is.

© Europese CommissieBarrot
De Franse commissaris Jacques Barrot (Transport) kwam afgelopen weekend in opspraak. Naar nu pas bekend is geworden, is Barrot in 2000 veroordeeld wegens gesjoemel met de financiën van zijn partij. Hij werd veroordeeld tot acht maanden cel, maar heeft deze door een algemeen pardon nooit uit hoeven zitten. Een speciale Franse wet heeft voorkomen dat de veroordeling eerder naar buiten kwam.

De liberale fractie heeft intussen gevraagd om een schorsing voor de Fransman, tot er volledige duidelijkheid is over zijn verleden. Ook de socialistische fractie wil op korte termijn overleg met commissievoorzitter Barroso. Deze heeft aangegeven "alle benodigde informatie over Barrot's persoonlijke situatie te zullen geven".