Bruisende dranken slecht voor de botten

Robert (RRRobert)
Scootmobiel had ons -geheel herschreven, waarvoor onze dank!- via de nieuws-submit het volgende te melden:

Uit onderzoek door Susan News, verbonden aan de universiteit van Surrey (GB), blijkt dat dranken met bubbels, zoals champagne en bruisend water, osteoporose (botontkalking) en beenbreuken bevorderen. Deze resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad 'Osteoporose International'.

Volgens de onderzoekster heeft ons beendergestel te lijden onder de westerse voedingsgewoonten, met name door te weinig groente en fruit in ons voedsel en een te hoog vlees- en zuurgehalte. Hierdoor kan iemand van rond de 70 kilo in tien jaar tijd zo'n 15 procent van zijn of haar beendermassa verliezen, aldus de onderzoekster.

Dat hoge zuurgehalte is vooral het gevolg van het koolzuurgas (kooldioxide) dat in bruisende dranken zit. Dit wordt door de maag onvoldoende geneutraliseerd en komt in de bloedstroom terecht, waarna het lichaam kalk aan de beenderen gaat onttrekken om alsnog het zuuroverschot te neutraliseren. Hierdoor worden ze kwetsbaarder. Dit effect zou al optreden bij twee blikjes koolzuurhoudende (fris)drank per dag, zo blijkt uit het onderzoek.