Limburgse Lonsdalers bekend bij politie

Bart (veekeend)
NeoGenic1982 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De politie in Venray zegt de meeste Lonsdale-jongeren, die deze week slaags raakten met een groep Marokkanen, bij naam en toenaam te kennen. Het zou gaan om ongeveer dertig jongeren in de leeftijd van veertien tot twintig jaar met 'foute opvattingen'.

Dat zegt politiewoordvoerder P. van Raaij. Hij geeft aan van de Marokkaanse jongeren een minder goed beeld te hebben. Zij komen niet zo vaak in aanraking met justitie en zijn als groep minder goed herkenbaar dan de jongeren in Lonsdale-kleding. Hoewel er spanningen zijn, is Van Raaij van mening dat de zaak niet uit de klauwen loopt, ook niet na de grote vechtpartij. "De verhoudingen verharden, maar het geweld is niet excessief."

Maandagavond ging de groep Lonsdale-jongeren en een kleinere groep Marokkanen, gewapend met stokken en stoelpoten, met elkaar op de vuist. Directe aanleiding was het bekogelen van een Marokkaanse vrouw met stenen eerder op de dag. De Marokkanen wilden deze daad wreken.

Beide groepen leven op gespannen voet met elkaar sinds een aanslag op een moskee werd verijdeld. Vandaag werd overigens een vierde verdachte in die zaak opgepakt. In het verleden zijn er meerdere massale knokpartijen geweest.

De Marokkanen geven aan de dialoog aan te willen met de Lonsdale-jongeren. De politie vindt het daarvoor nog te vroeg. De angst bestaat dat wraakoefeningen elkaar opvolgen en de situatie uit de hand loopt.