Agent mag geen 'goedenavond' meer wensen

Robert (RRRobert)
detulp050 had ons via de nieuws-submit te melden:

Oostenrijkse politieagenten mogen niet langer 'goedenavond' meer toewensen aan de burgers die ze tegen komen. Dit nadat hierover klachten waren ingediend.

De ogenschijnlijk chagrijnig bewoners van het Oostenrijks stadje Mauthausen waren de herhaaldelijke 'toewensing' van één over-vriendelijke agent blijkbaar zo zat, dat ze hierover een klacht indienden bij z'n superieuren. De klacht werd serieus in behandeling genomen en nadat deze het gehele behandeltraject had doorlopen, verordonneerde het ministerie van binnenlandse zaken dat het 'vriendelijk begroeten' in de ban moest worden gedaan.

Eén van de klagers motiveerde z'n klacht alsvolgt: "Ik vind z'n gedrag buiten elke proportie en ver weg staan van het verwachtingspatroon dat wij hebben van een ambtenaar in functie." Een andere klager had liever dat de agent in kwestie "...boeven ging vangen, in plaats van tijd te verspillen aan het groeten van de burgers."

De agent in kwestie kreeg de maatregelen tijdens een anderhalf uur durende donderpreek van z'n superieuren te horen. De agent in kwestie, kolonel-sergeant Heinrich Hochstoeger, bevestigde dat hij hiervoor was berispt. Een woordvoerder van de Oostenrijkse politievakbond constateerde ook verbaasd dat "vriendelijkheid van de politie blijkbaar iets is dat niet aan de Oostenrijkse burger is besteed."