Aanwezigheid van methaan op Mars bewezen

Gerson (FatalException)
Het is bewezen dat er methaan in de atmosfeer van de Mars aanwezig is. Dit heeft de NASA bekend gemaakt. De aanwezigheid van methaan kan duiden op biologische activiteit op de planeet.

Nadat men eerst sceptisch was over eerdere observaties hebben high-detail spectrale observaties van de 8-meter Gemini telescoop bewezen dat er werkelijk methaan in de atmosfeer van Mars is. Er waren duidelijk twee aparte methaanlijnen in het spectrum te zien. "It's real", zegt Stephen Squyres van de NASA. "Het belangrijkste is nu om uit te zoeken waar het vandaan komt."

Omdat de productie van waterstofperoxide door stormen op Mars, en de afbraak door uv-licht van de zon methaan snel zou moeten afbreken, moet er een constante bron zijn die het produceert. De Katholieke Universiteit van Amerika oppert dat het een biologische bron moet hebben omdat er geen vulkanische activiteit is op de planeet. Methaan wordt in dat geval geproduceerd door rottende plantenresten of scheten van levende organismen.

De Universiteit van Michigan oppert dat het wellicht overgebleven methaan is van een recente komeetinslag. Anderen opperen dat het misschien afkomstig is van smeltend methaan-ijs diep in de marskorst.