BBC neemt musical op in Auschwitz

Roel (Roel_Jewel)
Icoon Media nieuws
De Britse omroep BBC gaat in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in het Zuid-Poolse Oświęcim een musical opnemen die wordt opgedragen aan de joodse slachtoffers van de holocaust, de uitroeiing door de nazi's.

De musical wordt volgend jaar januari op televisie uitgezonden. De BBC zal samenwerken met de Poolse omroep TVP. Het is op 27 januari 2005 zestig jaar geleden dat het concentratiekamp door het Russische Rode Leger werd bevrijd. August Kowalczyk zat destijds ook in Auschwitz gevangen en is één van de Poolse acteurs die bij de musical zijn betrokken. Hij legt uit: "Het gaat om een muzikale reflectie over de holocaust en de gebeurtenissen in Auschwitz. De muziek zal voornamelijk klassiek zijn, maar er worden ook enkele moderne composities gebruikt."


Het einde van spoorlijn in Birkenau met uitzicht op de ingang van het kamp


De geschiedenis van Auschwitz-Birkenau
Het stadje Oświęcim en het nabijgelegen Brzezinka (Birkenau) werden vanaf 1940 het toneel van één van de grootste massamoorden uit de geschiedenis. Het totale complex werd het grootste vernietigingskamp uit zijn tijd. Auschwitz-Birkenau bestond uit drie hoofdkampen: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau) en Auschwitz III (Monowitz). Daarnaast waren er 39 satelliet-werkkampen. Pas op 31 mei 1944 hadden de geallieerden de beschikking over gedetailleerde luchtopnames van alle kampen toen een vliegtuig van de Britse luchtmacht bij toeval luchtfoto's van de kampen maakte. Luchtaanvallen op de kampen, uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers, hadden niet het gewenste effect: de kampen bleven intact. Uiteindelijk werden 7.500 gevangenen door het Rode leger bevrijd. Vluchtende nazi's hadden in november 1944 de gaskamers van kamp Birkenau opgeblazen om sporen van de gruweldaden voor de oprukkende Russen te verbergen. In Auschwitz-Birkenau vonden uiteindelijk 1,2 tot 1,5 miljoen mensen door vergassing, een pistoolschot, honger of ziekte de dood. Van hen waren 900.000 tot 1,1 miljoen mensen van joodse afkomst.


Resten van één van de door vluchtende nazi's opgeblazen crematoria in Birkenau


--
- Officiële website museum Auschwitz-Birkenau
- Wikipedia over Auschwitz-Birkenau
- Foto-album concentratiekamp Auschwitz