'AIVD-mol gaf boodschappen door via website'

Jeroen (steenz)
macromarkt.nl en D-mike-E hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De Marokkaanse tolk van de AIVD, die verdacht wordt van het lekken van geheime AIVD-informatie aan terroristen, gebruikte mogelijk een website om geheime informatie uit te wisselen of om geheime boodschappen door te geven. Dat meldt de zondageditie van De Telegraaf. Volgens eigen onderzoek van de krant gaf de 34-jarige Outman Ben A. de signalen door via foto's op de site chafarinastours.com. De Nederlandse site van het gelijknamige Marokkaanse reisbureau werd door A. op zijn huisadres in Nijmegen gehost.

Het is al langer bekend dat terroristen internet gebruiken voor het versturen van geheime tekens. Een techniek die daarvoor gebruikt kan worden is steganografie. Hierbij worden berichten of plaatjes in foto's versleuteld op zo'n manier dat dit op het eerste gezicht niet zichtbaar is. De plaatjes kunnen daardoor gewoon op een website geplaatst worden waar iedereen bij kan.

De Telegraaf onderwierp de site aan een test met een speciaal detectieprogramma dat ook door de FBI gebruikt wordt. Zeker twee van de foto's op de site werden door de software als 'zeer verdacht' aangeduid, wat volgens de krant 'zeer ongebruikelijk' is. De Telegraaf meldt ook dat Chafarinas Tours in Nederland niet erg rendabel geweest kan zijn, aangezien hun website maar enkele honderden bezoekers per jaar had.

A. werd in september aangehouden vanwege het lekken van onder andere observaties en verslagen van telefoontaps. Hij bleek, tegen de regels in, maar één keer gescreend te zijn, in plaats van de gebruikelijke twee keer. Toch werd hij 'ondanks twijfels over zijn achtergrond' aangenomen omdat er een tekort aan arabisten en islam-kenners binnen de AIVD was. Volgens De Telegraaf heeft A. voordat hij bij de AIVD ging werken ook voor de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) gewerkt.