[update] Ratelband leeuw naar Duitsland

Rob (R@b)
Het kan Emile Ratelband niet gek genoeg. Na zijn zoektocht voor een woning voor de Tokkies, wat mislukte en van wie hij zijn handen compleet aftrok, heeft hij zich nu ontfermd over een leeuw. De zelfbenoemde goeroe van het positieve denken heeft in in de Tsjechische hoofdstad Praag een leeuw overgenomen van een circus dat het dier en spuitje wilde geven, omdat de dompteur overleden was. Het circus kon geen andere leeuwentemmer vinden.

Ratelband gaat de leeuw, Leon geheten, houden als huisdier. ''Ik heb alle papieren erbij gekregen, inclusief stamboom. Hij weegt 232 kilo en hij is bijna drie jaar oud. Zijn schofthoogte is een meter, echt prachtig. Leon eet 8 kilo vlees per dag, de plaatselijke slager is al door mij ingeseind dat hij rekening moet gaan houden met een grotere afname. Ik wil hem natuurlijk kwaliteitsvlees voeren.''

Bij zijn villa in Arnhem heeft Ratelband inmiddels een leeuwenkooi van acht bij acht meter laten bouwen, waar Leon voorlopig in gaat wonen. Als ze een beetje aan elkaar zijn gewend, wil Ratelband de leeuw ook gaan inzetten bij seminars om managers over hun angsten heen te helpen.


Ratelband is van plan, als Leon geaclimatiseerd is, het beest los in de tuin te laten lopen. ''Heb ik meteen geen last meer van katten en honden van de buren. Natuurlijk eet hij mij niet op. Trouwens: ik ben nu toch alleen, opgegeten worden door een leeuw is toch een mooie dood.''

De dierenbescherming noemt de actie van Ratelband te zot voor woorden. Juridisch gezien mag je een leeuw houden in je tuin als de papieren in orde zijn, maar zo'n beest heeft heel veel ruimte en speciale verzorging nodig. Bovendien leeft een leeuw normaal gesproken temidden van soortgenoten die het dan ook om zich heen moet hebben. Verder is een leeuw ook nog eens levensgevaarlijk.

Update 19:36
De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft een onderzoek ingesteld naar het houden van de leeuw in de tuin van Ratelband. Volgens de AID staat de Faunawet het houden van leeuwen helemaal niet toe.

Na goed overleg tussen de AID en Ratelband heeft men deze middag besloten dat de leeuw vandaag nog naar het Russisch Staatscircus gaat. Dat heeft zijn tenten momenteel opgeslagen in Duitsland. Voor het vervoer van Leon naar Duitsland zijn inmiddels de papieren geregeld, aldus de AID.

Met dank aan Ali Salami voor het melden van de update.