Marsrovers nog steeds druk bezig met onderzoek

Gerson (FatalException)
Icoon Wetenschappelijk nieuwsDe onderzoekswagentjes op Mars doen het nog steeds en sturen nog steeds informatie naar de aarde. Terwijl de NASA zich nog steeds achter de oren krabt over een mysterieuze power-boost bij de Marsrover Opportunity, heeft de Marsrover Spirit die zich aan de andere kant van Mars bevindt bewijs gevonden dat ook daar water gestroomd heeft.

De Opportunity is succesvol tegen een helling van zacht zand gereden, en is ingesteld om een interessant doelwit te analyseren. De Opportunity heeft niet alleen daarmee succes, maar heeft ook op vreemde wijze een power-boost gekregen. Van de ene op de andere dag veranderde het geleverde vermogen van de panelen van 500 wattuur per dag naar 700 wattuur per dag. Een mogelijke oorzaak is dat er een mini-tornado overheen is gevlogen, maar hier is geen aanwijzing voor aangetroffen, en de rover zou zich minstens drie keer in de smalle slurf van een wervelwind bevonden moeten hebben de laatste maand, aldus NASA.

De tweelingbroer Spirit, aan de andere kant van Mars in de Columbia Hills, heeft intussen bewezen dat ook daar water gestroomd heeft. De aanwezigheid van gelaagde sedimentaire rotsen bevat onmiskenbare tekenen dat daar water doorheen gestroomd heeft, aldus missiewetenschapper Ray Arvidson. "Het is duidelijk anders dan de pure vulkanische rotsen waar het langsreed in de laatste vijf maanden van zijn missie".

Hoewel er wel enkele probleempjes met de motoren en sensoren zijn opgetreden, wordt verwacht dat de robots het nog wel enige tijd zullen volhouden.