[upd] Meer bekend over Van Gogh-verdachte

Rob ([email protected])
In Amsterdam zijn gisteren vier extremistische moslims gearresteerd. Volgens hun advocaten werden er twee klemgereden en geblinddoekt uit hun auto gehaald. Twee andere moslims werden gearresteerd toen zij een moskee verlieten.

En van de moslims zou inmiddels weer zijn vrijgelaten. De anderen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Niet bekend is of de aanhoudingen te maken hebben met de moord op Theo van Gogh. Het Openbaar Ministerie (OM) weigert tot nu toe mededelingen te doen.

Update 18:10
De Amsterdamse korpschef B. Welten heeft aan het eind van de middag laten weten dat er de afgelopen 24 uur acht mensen in Amsterdam zijn gearresteerd in het onderzoek naar de moord op Van Gogh. Dat gebeurde onder meer tijdens vijf huiszoekingen.

Bij het doorzoeken van de woningen zijn in ieder geval fundamentalistische islamitische boeken en pamfletten in beslaggenomen alsmede computers. Vier huiszoekingen vonden plaats in Amsterdam-West.

De arrestanten zijn 19 tot 27 jaar oud. Het gaat om n Algerijn, n iemand met de Spaans-Marokkaanse nationaliteit en zes Marokkanen.

Met dank aan Ambrosius, die deze update meldde via de nieuws-submit.


Update 20:03
Het RTL Nieuws meldt meer over de verdachte van de moord op Theo van Gogh. Hij heet Mohammed B., is 26 jaar, van Marokkaanse afkomst en in Nederland geboren. Hij is woonachtig in Amsterdam-Slotermeer

De politie heeft de woning van B. van top tot teen doorzocht. Computers, radio's en koffers zijn meegenomen voor onderzoek. Hij lijkt totaal onbekend te zijn in de buurt, zelfs zijn Marokkaanse buurman zegt hem niet te kennen. In de woning wonen meerdere mannen, allemaal halverwege de 20 en net als Mohammed van Marokkaanse afkomst.


Mohammed B.